Es kann nicht sein was nicht sein darf…

Mijn volgers wil ik het volgende – in mijn ogen toch typisch Duitse voorval niet onthouden, dat afgelopen zomer in Keulen plaatsvond.

Tijdens een standaard politiecontrole wordt Bogdan Iunescu door een agent verzocht af te stappen, waar na de agent opmerkt: ”Uw fiets is onveilig. U hebt geen handrem rechts aan uw stuur.” Iunescu knikt: “Ik weet het zegt hij, maar ik heb er wel een links, daarmee kan ik het achterwiel remmen en ik heb bovendien een terugtraprem.”
Iunesco kent de voorschriften uit de Strassenverkehrszulassungsordnung Teil B Fahrzeuge, Abschnitt 3, Paragraf 65; Fietsen moeten twee van elkaar onafhankelijke remmen hebben. “Ik heb de handrem speciaal van de rechter naar de linkerkant laten verplaatsen”, merkt hij op, denkend dat er sprake is van een misverstand; dat de agent niet heeft gezien dat hij zijn hele rechterarm mist. Iunescu trekt zijn jas uit en toont de agent duidelijk dat zijn rechterarm ontbreekt en dat hij een handrem rechts dus nooit zou kunnen bedienen.
De agent houdt echter voet bij stuk. Regels zijn regels. Hij schrijft een boete uit van 25 euro wegens het ontbreken van de tweede handrem. Uiteindelijk dient Iunescu een klacht in en na veel heen en weer krijgt hij gelijk. Hij krijgt zijn geld terug en met verontschuldiging van de hoofdcommissaris is de zaak voor hem afgedaan. Het voorval verschaft hem tijdelijke roem. Meer dan honderd kranten, radio- en tv stations wereldwijd pikten het bericht uit de Kölner Stadt-Anzeiger op en publiceerden het verhaal van de overgenomen.