Een vriend helpen

Soms slaat mijn leven als Taaltrainer zakelijk Duits aparte zijwegen in. Zo vroeg een vriend van mij, Robert Heukels of ik hem kon helpen met zijn boek. Hij werkte aan de biografie van Louis van Gaal (LvG) en had een aantal vragen aan Philipp Lahm (voormalig aanvoerder FC Bayern). Daar deze nogal gevoelig lagen, wilde hij ze graag in goed Duits vertaald sturen.

Robert Heukels signeert de biografie van Louis van Gaal voor mij

Vragen met Duits Fingerspitzengefühl
Dit leidde tot vragen als: Van Gaal is nog altijd zeer lovend over uw rol als leider en vertolker van zijn visie. U werd dan ook zijn aanvoerder in de loop der tijd. Hoe ging dat en wat voor een gevolg had dat voor uw relatie met Van Gaal? Vertaald: Van Gaal ist immer noch voller Lob über Ihre Rolle als Anführer und Interpret seiner Vision. Sie wurden mit der Zeit sein Captain. Wie ist das gelaufen und welche Auswirkungen hatte das auf Ihre Beziehung zu Van Gaal?

Lastige vraag in goed Duits vertaald
Toen hij werd ontslagen, kwam hij op de trap Bastian Schweinsteiger en u tegen. Hij moest naar Hoeneß (president FC Bayern) en u kwam met Bastian net van Hoeneß’ kamer. Van Gaal had de indruk dat Bastian geëmotioneerd was en u straalde wilskracht uit. Het is een moeilijke vraag, maar was u het er mee eens dat Van Gaal moest vertrekken? Vlak daarvoor hadden jullie strijd gehad op het trainingsveld….

Vertaald: “Als er entlassen wurde, traf er auf der Treppe auf Bastian Schweinsteiger und auf Sie. Er musste zu Hoeneß und Sie kamen mit Bastian gerade aus dem Zimmer von Hoeneß. Van Gaal hatte den Eindruck, dass Bastian emotional war und dass Sie Willenskraft ausstrahlten.
Es ist eine schwierige Frage, aber stimmten Sie zu, dass Van Gaal gehen musste? Kurz vorher hatten Sie Streit auf dem Trainingsplatz…”

Ondanks dat ik geen voetbalkenner ben, begon het me te intrigeren en ik was benieuwd naar de antwoorden. Deze hebben we ook samen besproken en geïnterpreteerd. Sommige antwoorden vroegen om verduidelijking. Het boek is onlangs verschenen en ook al ben je geen voetbal kenner, het is prachtig geschreven en geeft een heel ander beeld van de man die we uit de media denken te kennen. Ik ben trots dat ik een kleine bijdrage aan dit boek mocht leveren.