Angela Merkel is TIME’s 2015 Person of the Year.

Dit als eerste vrouw sinds 1986. Als je zoals ik, veel met de Duitse taal en met Duitsland bezig bent, kun je dit nieuws niet zonder enige trots (op haar) aan je voorbij laten gaan, dacht ik. Tot ik het rijtje met de 7 andere genomineerden zag: IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, de Black Lives Matter-beweging, transgender Caitlyn Jenner, CEO van taxibedrijf Uber Travis Kalanick, de Russische president Vladimir Putin, diens Iraanse collega Hassan Rouhani en vastgoedmiljonair en Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Abu Bakr Al-Baghdadi eindigde op de tweede plaats en Donald Trump op de derde. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/09/time-angela-merkel-is-person-of-the-year

Een merkwaardige lijst, waarbij Angela in mijn ogen de enige en terechte winnaar is, (en niet alleen omdat ze vrouw is). Wat maakt iemand ‘persoon van het jaar’? Time roept jaarlijksjaarlijks een persoon, groep mensen, een idee, een plek of een machine uit tot ‘Person of the Year’. Hoofdcriterium is dat de winnaar veel invloed heeft gehad het afgelopen jaar. In 2014 wonnen alle ebolabestrijders. Andere winnaars zijn onder meer paus Franciscus (2013), Barack Obama (2008 en 2012), Mark Zuckerberg (2010) en Albert Einstein (1999).

In dit rijtje hoort ze thuis, in het rijtje van de overige genomineerden voor 2015 niet. Misschien moet het hoofdcriterium maar eens worden aangepast naar veel positieve invloed.